Instrukcja obsługi
Obsługa serwisu możliwa jest zarówno przy pomocy myszki, jak i wyłącznie samej klawiatury. Na stronie internetowej można używać standardowych skrótów klawiaturowych przeglądarki, które nie wchodzą w konflikt z technologiami asystującymi (np. programy czytające), systemem lub aplikacjami użytkowników.
Serwis jest dostosowany do obsługi zarówno myszką jak i samą klawiaturą, za pomocą klawiszy:
Tab – Przejście do następnego elementu możliwego do kliknięcia
Shift + Tab – Przejście do poprzedniego elementu możliwego do kliknięcia
Enter – Wykonanie domyślnej akcji, zwykle wciśnięcie przycisku OK
Strzałki góra/dół – Przewijanie widocznej części strony
Poruszanie się po stronie podmiotowej BIP umożliwia: Menu przedmiotowe, Pole prezentacji treści oraz Stopka BIP.
Nagłówek BIP to górna część BIP. Jest niezmienna na każdej stronie i podstronie BIP. Składa się z paska ułatwiające korzystanie z BIP osobom słabowidzącym oraz udostępnia opcję wyszukiwarki.
Menu przedmiotowe znajdujące się po lewej stronie ekranu oraz w górnej części ekranu. Jest ono podzielone na kategorie oraz rozwijające się podkategorie. Menu przedmiotowe umożliwiające odnalezienie informacji publicznych. Menu składa się ze stron głównych oraz podstron dostępnych w menu z lewej strony ale i również z menu nawigacyjnego dostępnego w górnej części strony BIP. Kluczowym elementem, wykorzystywanym w celu pozyskiwania informacji znajdujących się w BIP, jest menu główne. Wyświetlane jest ono na każdej stronie serwisu, w postaci kolumny, po lewej stronie ekranu. Jest to menu podmiotowe i przedmiotowe podzielone na kilka działów tematycznych, związanych z udostępnianymi informacjami.
Pole prezentacji treści to największa część BIP, znajdująca się w środkowej części ekranu. Służy do prezentacji opublikowanych treści (informacji publicznych).
Stopka BIP zawiera podstawowe informacje o prezentowanej treści – metrykę oraz historię zmian.
W przypadku wystąpienia jakichkolwiek problemów z nawigacją zalecamy kombinację klawiszy:
Ctrl + F5 – Ponowne załadowanie zawartości strony.
Data ostatniej aktualizacji: 01.09.2021
Data publikacji: 01.09.2021
Data ostatniej aktualizacji: 01.09.2021
Autor: Ewa Hałas